Print

Kurser - kalender - referater

Anatomi/Fysiologi 2


Dato: 23-11-2013
Sted: Region Midtjylland Region Midtjylland

Beskrivelse af indholdet på kurset:

Cellelære. Kroppen består af milliarder af celler. Hvad er en celle egentlig, hvordan er den bygget op, og hvilken funktion har de enkelte dele inde i cellen.
Vævslære. Mange celler med samme funktion kaldes et væv. Fx er huden en bestemt vævstype, muskler en anden. Hvordan de forskellige vævstyper er specialiseret til netop deres opgave.
Kroppens kommunikation. Kroppen har to former for intern kommunikation. Nervesystemet, der består af lange nervetråde mellem hjernen, rygmarven og den øvrige del af kroppen, og ikke mindst alle nervecellerne i de forskellige dele af hjernen, der hver især har kontakt til rigtig mange andre nerveceller. Der er både den bevidste del af nervesystemet, og så den ubevidste del, der sørger for at hjertet slår, vi trækker vejret og fordøjer vores mad. Hormonsystemet, hvor det er signalstoffer, der med blodet føres rundt til de bestemte steder, hvor de skal udøve deres virkning. Fx er det et hormon (Adh), der sørger for at vi udskiller den mængde væske, vi ikke har brug for, med urinen.
Hjertet, kredsløbet, lymfesystemet og immunforsvaret. Hjertet pumper blodet ud i kroppen gennem arterierne, det forgrenes i de helt små utætte kapillærer, hvor igennem ilt, næring mv. siver ud og cellernes affald samles op af blodet. Derefter tilbage gennem venerne. Undervejs ledes dele af blodet omkring en afdeling af vort immunsystem, lymfeknuderne. Her bor bl.a. nogle hvide blodlegemer, der danner en hel hær af angribende celler, når fx en fjendtlig bakterie har invaderet vores krop.
Fordøjelsessystemet. Hvad sker der med det æble, der blev spist i formiddags? Hvor og hvordan bliver det nedbrudt og omdannet til næring for kroppens celler? Hvad sker der i leveren og hvorfor har vi en bugspytkirtel?
Nyrer og urinveje. Selv om man lever godt og sundt producerer kroppen til stadighed affaldsstoffer. Nyrerne sørger for at vi på finurlig vis udskiller nogle af disse stoffer med urinen.
Luftvejene. Vi trækker hele tiden vejret. Hvorfor er det så livsnødvendigt? Ilten indånder vi til de dybe dele af lungerne, det siver ind i blodet, transporteres videre til cellerne og forbrændes. Blodet tager CO2 med tilbage til lungerne, hvor det udåndes. Hvis cellerne blot i få minutter ikke får ilt dør de.
Sanseorganerne. Vor kommunikation med omverdenen foregår via sanserne. Hvordan er øjet og øret opbygget? De fem sanser, og hvad der sker i hjernen i den sammenhæng.
Kønsorganerne kender vi jo alle, tror vi. Her kigger vi på den indre opbygning, og den hormonelle regulering af fx kvindens cyklus og graviditet.
Bevægeapparatet. Der er forskellige typer af knogler, led og muskler. Kroppen gennemgås systematisk med bl.a. særlig fokus på rygsøjlen. De vigtigste muskler læres, samt en fornemmelse af deres vidtgående sammenspil, for at vi kan bevæge os ubesværet.

Se mere her: http://www.fof.dk/Kurser.aspx?enhed=2&menu=153&kursus=165655#165655

Dokumenter:
Der er ikke tilføjet nogen dokumenter


Kalender


  DANSKE AKUPUNKTØRER v Henrik Jørgensen, Nordre Farimagsvej 1 B, 4700 Næstved, CVR-nr: 34751498